Oваа задача многу ја решаваат погрешно, а се смета за лесна задача

Одвреме-навреме на социјалните мрежи се појавува нова задача која внесува конфузија и не тера да размислуваме, иако е многу едноставна.

Едноставна задача, која и најмалите основци би знаеле да ја решат, се појави на една Фејсбук страница и предизвика масовни реакции.

Вака изгледа задачата: Некои велат дека одговорот е 7, други велат 1. Ако не сте сигурни кое е решението, треба да се сетите на низата математички операции што ни ги учеле во училиште – множи, дели, собира, одзема .

Ако сè уште не сте успеале да дојдете до вистинското решение – тоа се седум. Повеќе можете да видите во видеото.