Oва е животна лекција која мора да ја знаат сите! Внуката и се пожалила на баба си, па сватила една многу важна работа: Никој ми го немаше кажано ова…

Како реагирате на проблемите во животот? Дали се повеќе се огорчувате со секој нов ден или едноставно не дозволувате проблемите да ви го уништат духот Инспиративна приказна која се шири на Интернет ќе ви покаже како треба да се справите со сите пречки што животот ви се поставува на патот. Младата жена и се пожалила на баба си дека сопругот ја изневерил. Не знаеше како ќе го преживее сето тоа и сакаше да се откаже од се.

Таа беше уморна од борба. Нејзе и се чинеше дека секогаш се појавува нов проблем во нејзиниот живот штом ќе се реши некој стар. Баба ја однела во кујната. Наполнила три тенџериња со вода и ги ставила на шпоретот. Во првото ставила моркови, во второто јајца, а во трето мелено кафе. Таа ги остави да се варат. По дваесет минути го исклучила шпоретот. Извадила моркови, јајца, кафе и ги послужила.

Таа се сврте кон внуката и ѝ рече: Кажи ми што гледаш? „Моркови, јајца и кафе“, одговори внуката. Тогаш нејзината баба и рекла да ги допре морковите. Таа го направи тоа и рече дека тие омекнале. Нејзината баба ја замолила да земе јајце и да го скрши. Кога внуката ја извадила лушпата од јајцето, го гледала тврдо вареното јајце. На крајот, нејзината баба ја замолила да испие една голтка кафе. Внуката се насмеа кога ја почувствува нејзината богата арома.

Потоа ја прашала баба и: Што значи сето ова? Нејзината баба и објаснила дека секој од овие предмети се соочува со истата мака, топла вода. Секој различно реагираше. Морковот влегол во водата силен, тврд и непопустлив, но откако бил изложен на топла вода омекнал и ослабнал. Јајцето било кревко, неговата тенка лушпа ја штитела внатрешноста, но откако останала во топла вода, внатрешноста станала тврда. Сепак, кафето се однесувало уникатно. Ја менувала водата за време на готвењето.

Што си ти? Кога проблемите ќе затропаат на вашата врата, како реагирате? Дали сте морков, кафе или јајце? Размислете за ова. Што сум јас? Дали сум морков кој е навидум силен, но соочен со болка станува мек и ја губи својата сила. Дали сум јајце што се менува поради топлината? Дали таа стана тврда, вкочанета, безживотна по смртта, загубата, раскинувањето или некој друг немил настан? Дали мојата лушпа однадвор изгледа исто, но дали сум огорчен одвнатре и имам тврдо срце?

Или јас сум како кафе? Кафето ја промени водата, што и донесе болка. Кога водата ќе стане топла, кафето испушта мирис и вкус. Ако сте како кафе, кога работите се најлоши, станувате подобри и ја менувате ситуацијата околу вас. Дали сте вие ​​тој што кога болката е најтешка, а проблемот најголем, се издигнувате на повисоко ниво?