Oстанав со сопругот кој ме изневерува – Дали мислите дека згрешив?

Веројатно сте се запрашале што би направиле доколку вашиот сопруг ве изневери? Дали би го избркале? Но, сето тоа е хипотетички. Малку се жените кои велат: „Ако маж ми ме изневерува, би го вратила назад“. Се разбира дека не, кој би останал со маж кој изневерува? Статистички, многу жени остануваат. Вклучувајќи ме и мене. Но, да ви кажам, и јас се изненадив, десет години бев во брак кога сопругот ми призна дека ме изневерил со неговата асистентка.

Имав 42 години и три деца. Само што ја завршував мојата 13-та книга. Животот беше добар до тој момент. Имав сомнежи, тој поминуваше многу време со неа на работа, но се оправдував работејќи на големи проекти. И одеднаш, само знаев. Не можам да го опишам. Се обидов да се убедам себеси дека сум параноична, но следниот ден, кога конечно ми се јави, го замолив да ми ја каже вистината. И делумно ми призна, рече дека еднаш се бакнале.

Добро, тие се бакнале повеќе пати. Инсистирав веднаш да дојде дома ако има надеж да го спасиме нашиот брак. Тој се согласи. Додека со часови возеше дома, се шетав и размислував што да правам. За неколку дена сопругот конечно призна – нивната афера, со прекини, траела четири години! Четири години! Бев во шок со денови, шокирана, милион чувства се измешаа во мене, варирав помеѓу лутина и исцрпеност.

Никој не ви го кажал ова за измамата: Толку многу ве потресе што немате сила ни да ја исфрлите од дома. Морав да бидам силна поради децата, не им кажавме затоа што беа премногу мали. Да го избркам? Можеби подоцна, сега само треба да најдам сила да се облечам за на работа и да им подготвам ужинка на моите ученици. Јас сум. И тоа сме многу од нас.

Никому не кажав за аферата на мојот сопруг освен на мајка ми. Таа ми рече дали го сакам доволно за да се борам за нашиот брак. Уште една вистина за која не се зборува – сопрузите не мора да изневеруваат со подобрите, позгодните – тие често изневеруваат со… толку просечни, па дури и поевтини. Не изневеруваат ниту затоа што нешто не е во ред со вашиот брак или со вас, туку затоа што нешто не е во ред со него и мисли дека одговорот ќе го најде во некоја афера од неговата фантазија.

По некое време, се покажа дека не само што имал афера со асистентка, туку имал уште многу афери со разни жени пред мене. Проблемот беше длабоко во него. И го гледав како ми го признава тоа во солзи, таткото на моите деца како се распаѓа и се сожалив. На моите деца им треба цел татко. Ни требаа години да успееме.

Беше тешко и поминавме низ се на патот до закрепнувањето. И она што го научив е дека жените кои заминуваат не се посилни од жените кои остануваат. Го обновив бракот по мои правила, а тоа се чесност, транспарентност и меѓусебно почитување. Донесувајте одлуки врз основа на вашите.